symbol

Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović je do sada pokrenulo i učestvovalo u nizu akcija različitih interesnih sfera. U daljem tekstu sledi samo jedan deo organizovanih akcija.

Ako i Vi želite da postanete deo tima, koji je sve samo ne inertan, za koji je uvek moguće bolje i više i koji se ne zadovoljava mediokritetom, koji se trudi da poboljša i unapredi naselje Stepa Stepanović u svakom pogledu, pročitajte kako da postanete član Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović.

Borba za prateće sadržaje naselja

Borba za prateće sadržaje naselja je sveobuhvatna akcija koja objedinjuje akcije sa nekoliko različitih ciljeva. Primarni cilj je dobijanje sadržaja koji su stanarima obećani prilikom kupovine stanova. Pored toga, usmerena je i ka sprečavanju gradnje sadržaja koji su nelegalni ili nisu u skladu sa originalnim projektom Naselja koji je prezentovan prilikom kupovine.

Akcija je inicirana od strane stanara naselja upravo zbog ne ispunjavanja izgradnje obećanih sadržaja, a od samog početka borbe, stanari su se susreli sa promenama originalnih planova pratećih sadržaja, povremenom opstrukcijom, nelegalnom gradnjom, planiranjem ne planiranih i ne potrebnih objekata, kao i na obezvređivanje žalbi i molbi upućenih raznim institucijama.

Sadržaji za koje se USNSS bori jesu Dom zdravlja, škole, vrtići, pijaca, tržni centar…

Klime za vrtić ’Leptirić’

U saradnji USNSS i Saveta roditelja, a uz pomoć svih zainteresovanih mama i tata i stanara naselja Stepa Stepanović, vrtić „Leptirić“ dobio je pet klima uređaja koji će ulepšati dane koje će u njemu provoditi naši mališani.
Sredstva za četiri klime sakupljena su od dobrovoljnih priloga stanovnika naselja, a jednu klimu donirala je firma „Vektor“. Pokretanje akcije inicirao je Savet roditelja u februaru 2014 a nakon dva meseca, klime su već stigle u vrtić.

Detaljnije informacije o ovom lepom događaju možete pogledati na ovoj adresi.

Donacija vrtiću

Na inicijativu Bojana Bondžica ispred USNSS boravak naših mališana u vrtiću ulepšan je kupovinom 3 mini linije i 3 USB-a.

Forum – Opremanje i nabavka za vrtić .

U akciji su dobrovoljno učestvovali i stanari koji nisu članovi USNSS. Boravak dece u vrtiću treba da bude što sadržajniji i lepši, i nadamo se da smo ovom donacijom makar malo doprineli tome.

I u narednom periodu USNSS ima nameru bliže da sarađuje sa Savetom roditelja vrtića i da reaguje u svakoj situaciji kada je potrebna podrška da bi se postigle neke stvari ili je problem zbog nabavke nekih neophodnih stvari za funkcionisanje vrtića i kvalitetnije vaspitanje dece.

Pokretanje peticije za izgradnju Doma zdravlja

Zbog promena Urbanističkog plana koje prete da stanari naselja Stepa Stepanović ostanu bez Doma zdravlja, od strane USNSS pokrenuto je potisivanje peticije u elektronskoj formi ‘Za izgradnju Doma zdravlja’ na adresi: Peticije24 – Peticija za izgradnju Doma zdravlja u naselju Stepa Stepanović .

Više o samom pokretanju peticije možete saznati na stranici: Forum: Peticija za izgradnju Doma zdravlja .

Nakon sakupljenih 1.500 potpisa dopisi su predati:

 • Vladi Republike Srbije (Kabinetu predsednika Vlade, Ministarstvu građevine i urbanizma i Ministarstvu zdravlja)
 • Gradskom zavodu za javno zdravlje
 • Gradskoj upravi Grada Beograda (Sekretarijatu zdravstvene zaštite)
 • Opštinskoj upravi Gradske opštine Voždovaci
 • Građevinskoj direkciji Srbije

Potpisivanje peticije i dalje traje i neće biti obustavljeno sve dok stanari naselja Stepa Stepanović ne dobiju pisani trag o odluci o izgradnji Doma zdravlja u naselju.

Kreativni sat za decu

Nakon akcija usmerenih protiv bespravog postavljanja antena mobilne telefonije, stanari naselja ponovo su se ujednili u zahtevima koji su bili okrenuti najmlađima. Svoje probleme izneli su van okvira naselja, u velikoj akciji koja je organizovana na Trgu Nikole Pašića, i koja je bila i medijski dobro ispraćena.

Pod nazivom “kreativni sat za decu”, organizovan je jedan od mnogih protesta za izgradnju vrtića i škole. Ova inicijativa tokom cele godine rezultirala je mnogim dopisima gradskim i republičkim zvaničnicima, a na kraju i faktičkim početkom izgradnje vrtića i škole.

Akcija čišćenja naselja

Od useljenja prvih stanara do početka marta 2014. suočavali smo se sa gomilom đubreta u naselju. Najpre ostalog nakon odlaska radnika, a zatim i nepropisno odloženog od strane naših komšija. Prva akcija čišćenja u 2014.godini pokrenuta je sa prvim lepim danima odstrane USNSS, u istovreme kada i akcija komšija iz ulaza 413Đ

Nadamo se da u budućnosti neće biti potrebe za ovakvim akcijama jer ćemo se svi zajedno potruditi da nam naselje stalno bude čisto kao i prvog dana nakon završene akcije.

Ipak, ukoliko bude potrebno, ovakve akcije biće uvrštene u redovan plan rada USNSS.

Predlog objedinjene usluge održavanja naselja

Veliko naselje, kao što je Stepa Stepanović, zahteva dobru organizaciju svih službi održavanja, kako bi i kroz par godina naše naselje ostalo lepo i čisto.

Predstavnici USNSS održali su par sastanaka sa ljudima iz “First Facilty”, firme koja brine o svim tehničkim, higijenskim, bezbednosnim i operativnim poslovima u naselju Belvil, kao i još nekim stambenim kompleksima u Beogradu.

Detalje možete pročitati ovde.

Briga o naselju u celini zahteva pre svega saglasnost većine stanovnika da ne žele da prepuste slučaju sudbinu njihovih zgrada, zelenih površina i javnih sadržaja i da ne dozvole da se protokom godina vrednost objekata drastično smanji. Zatim, nakon dogovora stanovnika, u saradnji sa firmama kakva je “First Facilty”, konstantno se radi na tome da se unapređuje kvalitet života u naselju.

Na nivou celog naselja moglo bi se dogovoriti:

 • čišćenje i održavanje higijene zgrada
 • održavanje i oplemenjivanje zelenila
 • zimska služba, odnosno uklanjanje snega
 • održavanja garaža i tehničkih uređaja u zgradama
 • popravke instalacija i opreme u stanovima
 • komunikacija sa javnim komunalnim preduzećima
 • uvođenje pozivnog centra za prijavu svih primedbi
 • nabavka rezervnih delova i materijala
 • reagovanje u urgentnim situacijama
 • fizičko-tehničko obezbeđenje naselja…

Predstavnici stanara naselja insistiraju na zadržavanju firmi koje i sada održavaju naselje, koje bi u slučaju angažovanja “First Facilty” bile samo objedinjene u jedan jedinstven sistem.

Dalji planovi su da se paralelno sa dovršetkom useljenja svih objekata u naselju razmatra najbolja opcija za upravljanje i održavanje nekretnina, a u skladu sa voljom i zainteresovanošću komšija za ovu vrstu usluge.

Akcija čišćenja snega i leda

Među prvim udruživanjima stanara u borbi za jednostavniji i lepši život u naselju organizovana je akcija čišćenja snega u decembru 2012.godine. Kako je naselje tada bilo građevinska zona u nadležnosti investitora, bez obaveze čišćenja odstrane komunalnih službi, čišćenja snega i leda organizovali su predstavnici USNSS zajedno sao stalim stanarima. Pojedinačne akcije čišćenja snega i leda ispred ‘svog ulaza’ objedinjene su u jednu zajedničku. Akciji je prisustvovalo oko 20 stanara, rešen je problem snega i leda na najprometnijim raskrsnicama i duž celog koridora od građevinske parcele 3 do kraja zgrade 4E.

Svoj doprinos dali su i najmlađi.

Više o samoj akciji možete saznati na: http://stepa.rs/vesti/2012/12/17/uklanjanje-snega-i-leda-u-naselju/ .

Murali i Internet park

Mnoge su akcije još u planu. Uporedo sa istrajavanjem u tome da je točenje goriva nepotrebno u naselju, kada samo u prečniku od 1-2 km ima nekoliko pumpi, kao i završetkom akcije za ambulantu, USNSS ima plan da čitavo naselje bude prepoznatljivo u gradu kao ekološko, bezbedno, najbolje održavano i uređeno.

Radiće se na tome da ulice koje prolaze kroz celo naselje dobiju ležeće policajce, da brigu o celokupnom naselju preuzme firma koja će se baviti sređivanjem, održavanjem i svim tehničkim pitanjima, lobiraće se da se ostvare obećanja o izgradnji drugog vrtića i škole. U saradnji sa nevladinim organizacijama, firmama i fakultetima, planiraju se mnogi drugi sadržaji – sa Šumarskim fakultetom dodatno ozelenjivanje, sa Fakultetom primenjenih umetnosti izrada murala na visokim betonskim zidovima, postavljanje mapa na ulazu u naselje koje će olakšavati snalaženje, dodatne teretane, Telekom internet u parku i na sportskim terenima i dečijim igralištima.

Protest protiv postavljanja VIP antene

Protest protiv postavljanja antene mobilnog operatera na jednoj od zgrada u četvrtom bloku je jedna od prvih akcija koja je ujedinila veliki broj stanara i pokazala da se usaglašenom akcijom i konstantnim pritiskom na javne službe grada, može postići mnogo toga. Potpisivanjem peticije i velikim zalaganjem pojedinih komšija, već montirana oprema sklonjena je, a doneta je i uredba koja je zabranila svako dalje postavljanje opreme. Ovo je objavljeno kao vest i detalje možete pročitati ovde.

Ova akcija uverila je stanare koliku snagu može da ima građanska inicijativa i složno delovanje, za zajedničke interese.

Pomoć pri formiranju Skupštine stanara

Kako bi se unapredio kvalitet življenja u Naselju Stepa Stepanović, pokrenuta je tema “Kako formirati Skupštinu stanara” sa jasnim koracima, u kojoj su objedinjene sve informacije, potrebna dokumenta, pobrojani koraci formiranja SS i svaki korak je detaljnije objašnjen na Uputstvo: Kako formirati Skupštinu stanara.

Iz ove ideje – pomoći komšijama da sve informacije imaju na jednom mestu, izrodila se i ideja o saradnji USNSS sa predsednicima skupština. Na predlog USNSS-a u toku je priprema za formiranje Savetodavnog tela, koje ce ciniti predsednici skupština stanara i koje ce biti ukljuceno u rad USNSS kroz Memorandum o saradnji. Tako ce komšije koji su prihvatili da se, u ime komšija iz svog ulaza, malo više aktiviraju, imati svu raspolozivu pomoc clanova UO USNSS prirešavanju odredjenih problema.

Primer za ovakvu saradnju i nešto više o ovome možete procitati na forumu – tema uređenje partera (link) gde je USNSS na sebe preuzelo problem resavanja nelegalne gradnje.

Uputstvo za primopredaju stanova

S obzirom na to da su prvi stanari naselja uočavali niz propusta koje su izvođači napravili u pojedinačnim stanovima, vrlo brzo je napravljeno uputstvo na šta sve obratiti pažnju prilikom preuzimanja stana. Preporuke novim komšijama date su na forumu naselja, a sabrane su i na strani sa vestima koju možete pročitati ovde .

Između ostalog, zapisnik sa primopredaje i dalje služi kao podsetnik šta su investitori i izvođači dužni da otklone, sve dok se ne okonča garantni rok.