symbol

Удружење станара насеља Степа Степановић је до сада покренуло и учествовало у низу акција различитих интересних сфера. У даљем тексту следи само један део организованих акција.

Ако и Ви желите да постанете део тима, који је све само не инертан, за који је увек могуће боље и више и који се не задовољава медиокритетом, који се труди да побољша и унапреди насеље Степа Степановић у сваком погледу, прочитајте како да постанете члан Удружења станара насеља Степа Степановић.

Борба за пратеће садржаје насеља

Борба за пратеће садржаје насеља је свеобухватна акција која обједињује акције са неколико различитих циљева. Примарни циљ је добијање садржаја који су станарима обећани приликом куповине станова. Поред тога, усмерена је и ка спречавању градње садржаја који су нелегални или нису у складу са оригиналним пројектом Насеља који је презентован приликом куповине.

Акција је иницирана од стране станара насеља управо због не испуњавања изградње обећаних садржаја, а од самог почетка борбе, станари су се сусрели са променама оригиналних планова пратећих садржаја, повременом опструкцијом, нелегалном градњом, планирањем не планираних и не потребних објеката, као и на обезвређивање жалби и молби упућених разним институцијама.

Садржаји за које се УСНСС бори јесу Дом здравља, школе, вртићи, пијаца, тржни центар…

Климе за вртић ’Лептирић’

У сарадњи УСНСС и Савета родитеља, а уз помоћ свих заинтересованих мама и тата и станара насеља Степа Степановић, вртић „Лептирић“ добио је пет клима уређаја који ће улепшати дане које ће у њему проводити наши малишани.
Средства за четири климе сакупљена су од добровољних прилога становника насеља, а једну климу донирала је фирма „Вектор“. Покретање акције иницирао је Савет родитеља у фебруару 2014 а након два месеца, климе су већ стигле у вртић.

Детаљније информације о овом лепом догађају можете погледати на овој адреси.

Донација вртићу

На иницијативу Бојана Бонџица испред УСНСС боравак наших малишана у вртићу улепшан је куповином 3 мини линије и 3 УСБ-а.

Форум – Опремање и набавка за вртић .

У акцији су добровољно учествовали и станари који нису чланови УСНСС. Боравак деце у вртићу треба да буде што садржајнији и лепши, и надамо се да смо овом донацијом макар мало допринели томе.

И у наредном периоду УСНСС има намеру ближе да сарађује са Саветом родитеља вртића и да реагује у свакој ситуацији када је потребна подршка да би се постигле неке ствари или је проблем због набавке неких неопходних ствари за функционисање вртића и квалитетније васпитање деце.

Покретање петиције за изградњу Дома здравља

Због промена Урбанистичког плана које прете да станари насеља Степа Степановић остану без Дома здравља, од стране УСНСС покренуто је потисивање петиције у електронској форми ‘За изградњу Дома здравља’ на адреси: Peticije24 – Peticija za izgradnju Doma zdravlja u naselju Stepa Stepanović .

Више о самом покретању петиције можете сазнати на страници: Forum: Peticija za izgradnju Doma zdravlja .

Након сакупљених 1.500 потписа дописи су предати:

 • Влади Републике Србије (Кабинету председника Владе, Министарству грађевине и урбанизма и Министарству здравља)
 • Градском заводу за јавно здравље
 • Градској управи Града Београда (Секретаријату здравствене заштите)
 • Општинској управи Градске општине Вождоваци
 • Грађевинској дирекцији Србије

Потписивање петиције и даље траје и неће бити обустављено све док станари насеља Степа Степановић не добију писани траг о одлуци о изградњи Дома здравља у насељу.

Креативни сат за децу

Након акција усмерених против бесправог постављања антена мобилне телефоније, станари насеља поново су се уједнили у захтевима који су били окренути најмлађима. Своје проблеме изнели су ван оквира насеља, у великој акцији која је организована на Тргу Николе Пашића, и која је била и медијски добро испраћена.

Под називом “креативни сат за децу”, организован је један од многих протеста за изградњу вртића и школе. Ова иницијатива током целе године резултирала је многим дописима градским и републичким званичницима, а на крају и фактичким почетком изградње вртића и школе.

Акција чишћења насеља

Од усељења првих станара до почетка марта 2014. суочавали смо се са гомилом ђубрета у насељу. Најпре осталог након одласка радника, а затим и непрописно одложеног од стране наших комшија. Прва акција чишћења у 2014.години покренута је са првим лепим данима одстране УСНСС, у истовреме када и акција комшија из улаза 413Ђ

Надамо се да у будућности неће бити потребе за оваквим акцијама јер ћемо се сви заједно потрудити да нам насеље стално буде чисто као и првог дана након завршене акције.

Ипак, уколико буде потребно, овакве акције биће уврштене у редован план рада УСНСС.

Предлог обједињене услуге одржавања насеља

Велико насеље, као што је Степа Степановић, захтева добру организацију свих служби одржавања, како би и кроз пар година наше насеље остало лепо и чисто.

Представници УСНСС одржали су пар састанака са људима из “First Facilty”, фирме која брине о свим техничким, хигијенским, безбедносним и оперативним пословима у насељу Белвил, као и још неким стамбеним комплексима у Београду.

Детаље можете прочитати овде.

Брига о насељу у целини захтева пре свега сагласност већине становника да не желе да препусте случају судбину њихових зграда, зелених површина и јавних садржаја и да не дозволе да се протоком година вредност објеката драстично смањи. Затим, након договора становника, у сарадњи са фирмама каква је “First Facilty”, константно се ради на томе да се унапређује квалитет живота у насељу.

На нивоу целог насеља могло би се договорити:

 • чишћење и одржавање хигијене зграда
 • одржавање и оплемењивање зеленила
 • зимска служба, односно уклањање снега
 • одржавања гаража и техничких уређаја у зградама
 • поправке инсталација и опреме у становима
 • комуникација са јавним комуналним предузећима
 • увођење позивног центра за пријаву свих примедби
 • набавка резервних делова и материјала
 • реаговање у ургентним ситуацијама
 • физичко-техничко обезбеђење насеља…

Представници станара насеља инсистирају на задржавању фирми које и сада одржавају насеље, које би у случају ангажовања “First Facilty” биле само обједињене у један јединствен систем.

Даљи планови су да се паралелно са довршетком усељења свих објеката у насељу разматра најбоља опција за управљање и одржавање некретнина, а у складу са вољом и заинтересованошћу комшија за ову врсту услуге.

Акција чишћења снега и леда

Међу првим удруживањима станара у борби за једноставнији и лепши живот у насељу организована је акција чишћења снега у децембру 2012.године. Како је насеље тада било грађевинска зона у надлежности инвеститора, без обавезе чишћења одстране комуналних служби, чишћења снега и леда организовали су представници УСНСС заједно сао сталим станарима. Појединачне акције чишћења снега и леда испред ‘свог улаза’ обједињене су у једну заједничку. Акцији је присуствовало око 20 станара, решен је проблем снега и леда на најпрометнијим раскрсницама и дуж целог коридора од грађевинске парцеле 3 до краја зграде 4Е.

Свој допринос дали су и најмлађи.

Више о самој акцији можете сазнати на: http://stepa.rs/vesti/2012/12/17/uklanjanje-snega-i-leda-u-naselju/ .

Мурали и Интернет парк

Многе су акције још у плану. Упоредо са истрајавањем у томе да је точење горива непотребно у насељу, када само у пречнику од 1-2 км има неколико пумпи, као и завршетком акције за амбуланту, УСНСС има план да читаво насеље буде препознатљиво у граду као еколошко, безбедно, најбоље одржавано и уређено.

Радиће се на томе да улице које пролазе кроз цело насеље добију лежеће полицајце, да бригу о целокупном насељу преузме фирма која ће се бавити сређивањем, одржавањем и свим техничким питањима, лобираће се да се остваре обећања о изградњи другог вртића и школе. У сарадњи са невладиним организацијама, фирмама и факултетима, планирају се многи други садржаји – са Шумарским факултетом додатно озелењивање, са Факултетом примењених уметности израда мурала на високим бетонским зидовима, постављање мапа на улазу у насеље које ће олакшавати сналажење, додатне теретане, Телеком интернет у парку и на спортским теренима и дечијим игралиштима.

Протест против постављања ВИП антене

Протест против постављања антене мобилног оператера на једној од зграда у четвртом блоку је једна од првих акција која је ујединила велики број станара и показала да се усаглашеном акцијом и константним притиском на јавне службе града, може постићи много тога. Потписивањем петиције и великим залагањем појединих комшија, већ монтирана опрема склоњена је, а донета је и уредба која је забранила свако даље постављање опреме. Ово је објављено као вест и детаље можете прочитати овде.

Ова акција уверила је станаре колику снагу може да има грађанска иницијатива и сложно деловање, за заједничке интересе.

Помоћ при формирању Скупштине станара

Како би се унапредио квалитет живљења у Насељу Степа Степановић, покренута је тема “Како формирати Скупштину станара” са јасним корацима, у којој су обједињене све информације, потребна документа, побројани кораци формирања СС и сваки корак је детаљније објашњен на Упутство: Како формирати Скупштину станара.

Из ове идеје – помоћи комшијама да све информације имају на једном месту, изродила се и идеја о сарадњи УСНСС са председницима скупштина. На предлог УСНСС-а у току је припрема за формирање Саветодавног тела, које це цинити председници скупштина станара и које це бити укљуцено у рад УСНСС кроз Меморандум о сарадњи. Тако це комшије који су прихватили да се, у име комшија из свог улаза, мало више активирају, имати сву располозиву помоц цланова УО УСНСС прирешавању одредјених проблема.

Пример за овакву сарадњу и нешто више о овоме можете процитати на форуму – тема уређење партера (линк) где је УСНСС на себе преузело проблем ресавања нелегалне градње.

Упутство за примопредају станова

С обзиром на то да су први станари насеља уочавали низ пропуста које су извођачи направили у појединачним становима, врло брзо је направљено упутство на шта све обратити пажњу приликом преузимања стана. Препоруке новим комшијама дате су на форуму насеља, а сабране су и на страни са вестима коју можете прочитати овде .

Између осталог, записник са примопредаје и даље служи као подсетник шта су инвеститори и извођачи дужни да отклоне, све док се не оконча гарантни рок.