Скочи на садржај

Допис председнику РС

Поштовани господине председниче Републике Србије,

 

Обраћамо Вам се поводом великих проблема у насељу Степа Степановић. Желимо да Вас обавестимо да је стање у овом делу Београда изузетно лоше, неупоредиво лошије у односу на оно пре претходних избора. Истичемо ову чињеницу, повезану са изборима, јер су управо тада, 2018. године, грађанима од стране надлежних званично и усмено предочени начини решавања проблема у насељу Степа Степановић и у том контексту одређени рокови.

Повод за ово обраћање су предстојећи избори, који нас увек опомињу да смо као одговорни грађани у обавези да преиспитујемо поступања носиоца функције власти и у складу са чињеницама адекватно реагујемо. Проблеми са којима се перманентно боримо, од 2013. године када је започета деградација насеља Степа Степановић, не само да се не решавају – они се продубљују. Тренутно је ситуација ескалирала, чему умногоме доприноси нескривена али и недопустива злоупотреба грађана од стране власти. У даљем тексту изложиће се кратак опис актуелне ситуације, поткрепљен чињеницама. Након тога, биће дат план грађанског деловања и начин његовог уздизања изнад локалних оквира, као и јасан захтев који – на основу догађања у задњих неколико година – сасвим оправдано износимо. Молимо да ово обраћање схватите као истински грађанско и добронамерно.

Након периода вишегодишњег лошег односа носиоца функција на разним нивоима власти, али и Општинског одбора СНС-а који је стациониран у нашем насељу, с једне стране, те активних станара уједињених кроз Удружење станара насеља Степа Степановић, с друге стране, покретањем грађанских протеста пред изборе 2018. године и најаве њихове радикализације, дошло се до, тада се чинило, првог значајнијег  помака у решавању проблема.

Наиме, на иницијативу Општине Вождовац, тада су одржане тзв. Трибине (у Сали Општине Вождовац и СЦ Шумице), које је водио председник општине Александар Савић. Већ на првој Трибини, постигнут је договор да се обострано смање вишегодишње тензије између грађана и надлежних. Такође, грађани су тада информисани о одлукама градске и републичке власти, повезаним са завршетком најважнијих послова из домена њихових обавеза према Насељу. Међутим, из ове перспективе гледано, јасно је да су овим само заустављени оправдани протести грађана, тада изузетно добро осмишљени и плански усмерени на градацију радикализације, док од одлука, о којима се тада говорило, до данас ништа није остварено.

У следећем делу овог текста биће наведене чињенице које карактеришу споменуте Трибине одржане пред изборе 2018. године:

  1. Насеље се практично налази на „ничијој земљи“, јер нико нема обавезу да га одржава, што ствара многобројне проблеме. Ово је један од великих дугогодишњих проблема, јер од првих усељења 2012. године, зелене површине, тротоаре и друге јавне површине Град одбија да преузме од Грађевинске дирекције Србије. На Трибини директор Дирекције за имовину Републике Србије Јован Воркапић званично се обратио грађанима насеља Степа Степановић са информацијом да је Насеље коначно предато Граду у власништво. Међутим, испоставило се да је дата информација нетачна; све до данас ово није остварено. Насеље је запуштено, одржавају га ad hoc Зеленило Београд и Градска чистоћа, иако нису у обавези то да чине. Станари насеља самоиницијативно празне жардињере, у контакту са Зеленилом финансирају садњу дрвећа и баве се његовим заливањем, има много смећа које осим станара надлежни не чисте или то раде ретко и неплански. Упркос фактичком стању на терену, званично и директно пред станарима насеља, 20. марта 2018. године, без осећаја одговорности изложена је ноторна неистина, што се може видети на следећем линку:

https://bit.ly/2ywK1Vz

 

  1. На Трибини је „решен“ још један горући проблем – саопштено је званично о скором започињању изградње вртића. Ово је преко потребно, услед великог броја деце (овај број је и данас у сталном порасту); вртић се од оснивања Насеља налази у планским документима. Информацију о започињању послова изградње грађанима је предочио секретар Секретаријата за образовање и дечју заштиту Славко Гак. Јасно је најављено да ће након израде пројекта, током 2019. године започети изградња овог објекта. Међутим, све до данас процедура није покренута. Но, пред изборе 2018. године, очито није било проблема да се, без било какве одговорности, станарима насеља званично саопшти ова нетачна информација, која се налази на следећем линку:

https://bit.ly/36sCQdz

 

[Након десет дана, на следећој Трибини, пред препуном салом СЦ Шумице Славко Гак изјављује следеће: „Ја сам разговарао са господином Стефановићем, министром, везано за вртић (…) ове године ћемо покренути израду Пројекта и све што је потребно да следеће године будемо спремни да радимо тај вртић.“]

https://bit.ly/2AUmRsU

 

  1. План Насеља предвиђа излаз на улицу Војводе Степе. Ова кратка саобраћајница би битно одгушила саобраћајну гужву и спречила саобраћајне незгоде на улазу/излазу у Насеље. На Трибини је директорка Урбанистичког завода Београда Весна Тахов званично изјавила да су све припремене радње за изградњу ове саобраћајнице у току, те да ће за годину дана започети њена изградња. Међутим, до данас не постоји чак ни назнака да би радови уопште могли почети. Изјава директорке Завода, пред изборе 2018. године, може се видети на следећем линку:

https://bit.ly/3gmwS2o

 

[Након десет дана, члан Градског већа Драгомир Петронијевић пред препуном салом СЦ Шумице на Трибини изјављује: „Што се тиче пута, изласка на саобраћајницу на Војводе Степе (…) дванаест месеци ће трајати израда пројекта (…) Имамо новац за то (…) И то решавамо.“]

https://bit.ly/2TBJnx7

 

  1. Насеље Степа Степановић је почело да функционише од 2012. године, данас у њему живи близу 15000 грађана. Осим Удружења станара насеља Степа Степановић, које делује од 2012. године, нема других фактора који би се борили за његове интересе. Упркос томе што су политички субјекти до сада само злоупотребљавали Насеље и подржавали оно што је рађено на његову штету, већ неколико године се од стране грађана и Удружења тражи оснивање Месне заједнице. На основу иницијативе Удружења, председник Скупштине ГО Вождовац Александар Мирковић пред грађанима је јасно изјавио да ће Насеље имати Месну заједницу већ наредних месеци. Међутим, све до данас ово није остварено, нити има назнака да се тим поводом било шта ради. Пред изборе 2018. године дата је неистинита изјава званичника Општине Александра Мирковића, која се може погледати на следећем линку:

https://bit.ly/2X4SXuV

 

Договорене су још мере за филтрацију ваздуха, услед загађења које производи топлана Зеленила постављена непосредно поред Насеља (користи мазут као енергент). До данас овај проблем није ни покренут. Све ово се може уочити из саопштења Општине Вождовац, званично објављеног на њиховом сајту:

https://vozdovac.rs/2018/02/21/tribina-problemi-naselja-stepa-stepanovic-i-nacin-resavanja/

 

Покренуто је и организовање састанка поводом изградње друге школе, такође садржане у планским докуметима Насеља, а за којом, услед изузетно великог броја деце, постоји потреба. Овај састанак никада није реализован. На следећем линку се налази изјава министра Стефановића о започињању процедуре у вези са школом:

https://bit.ly/2ASGHom

 

На споменутим Трибинина су, иначе, присуствовали министри Александар Вулин и Небојша Стефановић. Разлог њиховог присуства, како је предочено, јесте да као носиоци високих републичких функција буду својеврсни гаранти постигнутих договора. Нажалост, ништа од наведеног до данас није урађено, већ је од стране надлежних, одмах након избора генерисана неупоредиво гора ситуација, наведена у следећој тачки дописа.

 

  1. У центру насеља, на парцели која је планским документом предвиђена за Дом здравља, у неколико наврата од 2013. године покушана је дивља градња цркве/брвнаре са звоником, котларницом и стамбеном зградом. То су грађани спречили, активностима на терену, тражећи поштовање закона. Међутим, одмах након избора 2018. године настављена је изградња овог објекта, иначе непостојећег у првобитним планским документима. Убрзо се сазнало да је ово земљиште, након неуспеле дивље градње, званично, одлуком Владе Републике Србије и супротно Закону о реституцији, дато СПЦ (парцела на којој је планским документом предвиђена изградња објекта јавне намене, не може бити предмет реституције). Од тада почињу нове невоље грађана, који су телима блокирали радове тражећи поштовање закона Републике Србије; СПЦ је чак покренула тужбу против житеља овог дела Београда, али је затим ово повукла. Ситуација је до те мере измакла контроли, да је од стране СПЦ-а реализовано самовољно ограђивање жицом и присвајање суседне парцеле; доведено је чак приватно обезбеђење. Ово обезбеђење је претило и противправно ограничавало слободу кретања грађанима на тој новој, присвојеној парцели. Све ово се догађало након избора 2018. године и одржаних Трибина, уз јавне увреде, негативно лажно квалификовање грађана од стране директора Патријаршије и уз немо посматрање власти.

На једном делу насеља Степа Степановић, заправо, била је суспендована Република Србија – њени закони овде више нису важили. За време неколико безуспешних покушаја градње, ситуација је често била на ивици великог сукоба.

Након противправне доделе парцеле СПЦ, која никада у Насељу није имала своју парцелу (парцела је раније била у власништву физичких лица), стари власници парцела на којима се налази Насеље, сазнавши за овај парадокс, поднели су захтев да им се одузета земља врати. Водили су се сасвим једноставном логиком: уколико земљиште може бити дато некоме ко га никада у Насељу није имао, зашто би било препрека да се оно врати стварним власницима. Од тада, градња у читавом Насељу је судском одлуком обустављена (осим цркве/брвнаре са звоником, топланом и црквеном стамбеном зградом). Грађани су изложени сталној пресији, они бране своје Насеље и интересе закона државе у којој живе, мира овде годинама нема.

 

***

Обавештавамо Вас да смо пре избора 2018. године, обуставили све радње у вези са организацијом грађанских протеста. Веровали смо да постоји одговорност, достојанство, дата реч код носиоца функције власти. Но, данас је постало јасно да је све ово била најприземнија и неодговорна предизборна фарса.

Обавештавамо Вас, такође, да више не постоје разлози да се са наше стране пасивно учествује у наведеним обманама. Зато ћемо покренути све оне активности које смо замрзли пред изборе 2018. године. Сада ћемо бити приморани да спроведемо радикалније мере, с обзиром на то да је сутуација лошија у односу на претходни период. Интензивно радимо на организовању грађанских протеста уз излазак изван оквира насеља. Циљ је да чистим грађанским деловањем, на основу чињеница, јавности Републике Србије скренемо пажњу на то како „на терену“ функционише власт у Србији. Методе ће бити шире у односу на досадашње: користићемо видео пројекције (са састанака које су наши активисти снимили), цитате званичних обраћања надлежних кроз репродукцију аудио фрагмената, писаћемо дописе свима за које проценимо да у фокусу интересовања имају манипулације власти према грађанима, покренућемо замрзнуте активност око тужбе итд. Планирамо наставак уз радикализацију овако покренутих протеста и непосредно након избора, уз позив свим грађанским удружењима у Србији и свима који не пристају на обмане и лажи, свима без изузетка и без страначких обележја, да нам се придруже у борби против лошег система, да нам се придруже у исказивању револта против оних који „у очи“ лажу своје грађане.

Од Вас господине председниче, као утицајног фактора који је више пута до сада каналисао рад вршиоца функција власти на разним нивоима, очекујемо да утичете на одговорне како би се договори испунили, те нови проблеми решили дијалогом. Такође, обавештавамо да су активни станари и чланови Удружења, од 2012. године били на изузетно великом броју састанака. Међутим, више не пристајемо на овакве методе рада. С тим у вези, наш кључни захтев је следећи:

Тражимо да они који су се обраћали станарима на Трибинама лично дођу у наше насеље, да се обрате грађанима и представницима Удружења. Да се за сваки садржај, обећан пред претходне изборе, дају писмене гаранције да ће бити остварен, уз прецизирање рокова.

Удружење станара насеља Степа Степановић никада није крило своје планове и акције, нити ово треба сватити као облик уцене. То, уосталом, никада није био начин нашег рада. Зато, још једном молимо да се ово обраћање схвати као истински грађанско и добронамерно.

Удружење које још од 2012. године представља пример континуитета и упорности у грађанском деловању, до сада своје активности није усмеравало на дневнополитички контекст. Без политичке острашћености само желимо да постојеће проблеме решимо, како бисмо могли да се посветимо „обичном“, мирном животу, како бисмо могли да се посветимо својим породицама. Изградња окружења у складу са интересима грађана уз поштовање закона, јесте звезда водиља нашег вишегодишњег деловања, идеал од којег нећемо одустати, без обзира на цену.