Dopis predsedniku RS

Poštovani gospodine predsedniče Republike Srbije,

 

Obraćamo Vam se povodom velikih problema u naselju Stepa Stepanović. Želimo da Vas obavestimo da je stanje u ovom delu Beograda izuzetno loše, neuporedivo lošije u odnosu na ono pre prethodnih izbora. Ističemo ovu činjenicu, povezanu sa izborima, jer su upravo tada, 2018. godine, građanima od strane nadležnih zvanično i usmeno predočeni načini rešavanja problema u naselju Stepa Stepanović i u tom kontekstu određeni rokovi.

Povod za ovo obraćanje su predstojeći izbori, koji nas uvek opominju da smo kao odgovorni građani u obavezi da preispitujemo postupanja nosioca funkcije vlasti i u skladu sa činjenicama adekvatno reagujemo. Problemi sa kojima se permanentno borimo, od 2013. godine kada je započeta degradacija naselja Stepa Stepanović, ne samo da se ne rešavaju – oni se produbljuju. Trenutno je situacija eskalirala, čemu umnogome doprinosi neskrivena ali i nedopustiva zloupotreba građana od strane vlasti. U daljem tekstu izložiće se kratak opis aktuelne situacije, potkrepljen činjenicama. Nakon toga, biće dat plan građanskog delovanja i način njegovog uzdizanja iznad lokalnih okvira, kao i jasan zahtev koji – na osnovu događanja u zadnjih nekoliko godina – sasvim opravdano iznosimo. Molimo da ovo obraćanje shvatite kao istinski građansko i dobronamerno.

Nakon perioda višegodišnjeg lošeg odnosa nosioca funkcija na raznim nivoima vlasti, ali i Opštinskog odbora SNS-a koji je stacioniran u našem naselju, s jedne strane, te aktivnih stanara ujedinjenih kroz Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović, s druge strane, pokretanjem građanskih protesta pred izbore 2018. godine i najave njihove radikalizacije, došlo se do, tada se činilo, prvog značajnijeg  pomaka u rešavanju problema.

Naime, na inicijativu Opštine Voždovac, tada su održane tzv. Tribine (u Sali Opštine Voždovac i SC Šumice), koje je vodio predsednik opštine Aleksandar Savić. Već na prvoj Tribini, postignut je dogovor da se obostrano smanje višegodišnje tenzije između građana i nadležnih. Takođe, građani su tada informisani o odlukama gradske i republičke vlasti, povezanim sa završetkom najvažnijih poslova iz domena njihovih obaveza prema Naselju. Međutim, iz ove perspektive gledano, jasno je da su ovim samo zaustavljeni opravdani protesti građana, tada izuzetno dobro osmišljeni i planski usmereni na gradaciju radikalizacije, dok od odluka, o kojima se tada govorilo, do danas ništa nije ostvareno.

U sledećem delu ovog teksta biće navedene činjenice koje karakterišu spomenute Tribine održane pred izbore 2018. godine:

  1. Naselje se praktično nalazi na „ničijoj zemlji“, jer niko nema obavezu da ga održava, što stvara mnogobrojne probleme. Ovo je jedan od velikih dugogodišnjih problema, jer od prvih useljenja 2012. godine, zelene površine, trotoare i druge javne površine Grad odbija da preuzme od Građevinske direkcije Srbije. Na Tribini direktor Direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić zvanično se obratio građanima naselja Stepa Stepanović sa informacijom da je Naselje konačno predato Gradu u vlasništvo. Međutim, ispostavilo se da je data informacija netačna; sve do danas ovo nije ostvareno. Naselje je zapušteno, održavaju ga ad hoc Zelenilo Beograd i Gradska čistoća, iako nisu u obavezi to da čine. Stanari naselja samoinicijativno prazne žardinjere, u kontaktu sa Zelenilom finansiraju sadnju drveća i bave se njegovim zalivanjem, ima mnogo smeća koje osim stanara nadležni ne čiste ili to rade retko i neplanski. Uprkos faktičkom stanju na terenu, zvanično i direktno pred stanarima naselja, 20. marta 2018. godine, bez osećaja odgovornosti izložena je notorna neistina, što se može videti na sledećem linku:

https://bit.ly/2ywK1Vz

 

  1. Na Tribini je „rešen“ još jedan gorući problem – saopšteno je zvanično o skorom započinjanju izgradnje vrtića. Ovo je preko potrebno, usled velikog broja dece (ovaj broj je i danas u stalnom porastu); vrtić se od osnivanja Naselja nalazi u planskim dokumentima. Informaciju o započinjanju poslova izgradnje građanima je predočio sekretar Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. Jasno je najavljeno da će nakon izrade projekta, tokom 2019. godine započeti izgradnja ovog objekta. Međutim, sve do danas procedura nije pokrenuta. No, pred izbore 2018. godine, očito nije bilo problema da se, bez bilo kakve odgovornosti, stanarima naselja zvanično saopšti ova netačna informacija, koja se nalazi na sledećem linku:

https://bit.ly/36sCQdz

 

[Nakon deset dana, na sledećoj Tribini, pred prepunom salom SC Šumice Slavko Gak izjavljuje sledeće: „Ja sam razgovarao sa gospodinom Stefanovićem, ministrom, vezano za vrtić (…) ove godine ćemo pokrenuti izradu Projekta i sve što je potrebno da sledeće godine budemo spremni da radimo taj vrtić.“]

https://bit.ly/2AUmRsU

 

  1. Plan Naselja predviđa izlaz na ulicu Vojvode Stepe. Ova kratka saobraćajnica bi bitno odgušila saobraćajnu gužvu i sprečila saobraćajne nezgode na ulazu/izlazu u Naselje. Na Tribini je direktorka Urbanističkog zavoda Beograda Vesna Tahov zvanično izjavila da su sve pripremene radnje za izgradnju ove saobraćajnice u toku, te da će za godinu dana započeti njena izgradnja. Međutim, do danas ne postoji čak ni naznaka da bi radovi uopšte mogli početi. Izjava direktorke Zavoda, pred izbore 2018. godine, može se videti na sledećem linku:

https://bit.ly/3gmwS2o

 

[Nakon deset dana, član Gradskog veća Dragomir Petronijević pred prepunom salom SC Šumice na Tribini izjavljuje: „Što se tiče puta, izlaska na saobraćajnicu na Vojvode Stepe (…) dvanaest meseci će trajati izrada projekta (…) Imamo novac za to (…) I to rešavamo.“]

https://bit.ly/2TBJnx7

 

  1. Naselje Stepa Stepanović je počelo da funkcioniše od 2012. godine, danas u njemu živi blizu 15000 građana. Osim Udruženja stanara naselja Stepa Stepanović, koje deluje od 2012. godine, nema drugih faktora koji bi se borili za njegove interese. Uprkos tome što su politički subjekti do sada samo zloupotrebljavali Naselje i podržavali ono što je rađeno na njegovu štetu, već nekoliko godine se od strane građana i Udruženja traži osnivanje Mesne zajednice. Na osnovu inicijative Udruženja, predsednik Skupštine GO Voždovac Aleksandar Mirković pred građanima je jasno izjavio da će Naselje imati Mesnu zajednicu već narednih meseci. Međutim, sve do danas ovo nije ostvareno, niti ima naznaka da se tim povodom bilo šta radi. Pred izbore 2018. godine data je neistinita izjava zvaničnika Opštine Aleksandra Mirkovića, koja se može pogledati na sledećem linku:

https://bit.ly/2X4SXuV

 

Dogovorene su još mere za filtraciju vazduha, usled zagađenja koje proizvodi toplana Zelenila postavljena neposredno pored Naselja (koristi mazut kao energent). Do danas ovaj problem nije ni pokrenut. Sve ovo se može uočiti iz saopštenja Opštine Voždovac, zvanično objavljenog na njihovom sajtu:

https://vozdovac.rs/2018/02/21/tribina-problemi-naselja-stepa-stepanovic-i-nacin-resavanja/

 

Pokrenuto je i organizovanje sastanka povodom izgradnje druge škole, takođe sadržane u planskim dokumetima Naselja, a za kojom, usled izuzetno velikog broja dece, postoji potreba. Ovaj sastanak nikada nije realizovan. Na sledećem linku se nalazi izjava ministra Stefanovića o započinjanju procedure u vezi sa školom:

https://bit.ly/2ASGHom

 

Na spomenutim Tribinina su, inače, prisustvovali ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović. Razlog njihovog prisustva, kako je predočeno, jeste da kao nosioci visokih republičkih funkcija budu svojevrsni garanti postignutih dogovora. Nažalost, ništa od navedenog do danas nije urađeno, već je od strane nadležnih, odmah nakon izbora generisana neuporedivo gora situacija, navedena u sledećoj tački dopisa.

 

  1. U centru naselja, na parceli koja je planskim dokumentom predviđena za Dom zdravlja, u nekoliko navrata od 2013. godine pokušana je divlja gradnja crkve/brvnare sa zvonikom, kotlarnicom i stambenom zgradom. To su građani sprečili, aktivnostima na terenu, tražeći poštovanje zakona. Međutim, odmah nakon izbora 2018. godine nastavljena je izgradnja ovog objekta, inače nepostojećeg u prvobitnim planskim dokumentima. Ubrzo se saznalo da je ovo zemljište, nakon neuspele divlje gradnje, zvanično, odlukom Vlade Republike Srbije i suprotno Zakonu o restituciji, dato SPC (parcela na kojoj je planskim dokumentom predviđena izgradnja objekta javne namene, ne može biti predmet restitucije). Od tada počinju nove nevolje građana, koji su telima blokirali radove tražeći poštovanje zakona Republike Srbije; SPC je čak pokrenula tužbu protiv žitelja ovog dela Beograda, ali je zatim ovo povukla. Situacija je do te mere izmakla kontroli, da je od strane SPC-a realizovano samovoljno ograđivanje žicom i prisvajanje susedne parcele; dovedeno je čak privatno obezbeđenje. Ovo obezbeđenje je pretilo i protivpravno ograničavalo slobodu kretanja građanima na toj novoj, prisvojenoj parceli. Sve ovo se događalo nakon izbora 2018. godine i održanih Tribina, uz javne uvrede, negativno lažno kvalifikovanje građana od strane direktora Patrijaršije i uz nemo posmatranje vlasti.

Na jednom delu naselja Stepa Stepanović, zapravo, bila je suspendovana Republika Srbija – njeni zakoni ovde više nisu važili. Za vreme nekoliko bezuspešnih pokušaja gradnje, situacija je često bila na ivici velikog sukoba.

Nakon protivpravne dodele parcele SPC, koja nikada u Naselju nije imala svoju parcelu (parcela je ranije bila u vlasništvu fizičkih lica), stari vlasnici parcela na kojima se nalazi Naselje, saznavši za ovaj paradoks, podneli su zahtev da im se oduzeta zemlja vrati. Vodili su se sasvim jednostavnom logikom: ukoliko zemljište može biti dato nekome ko ga nikada u Naselju nije imao, zašto bi bilo prepreka da se ono vrati stvarnim vlasnicima. Od tada, gradnja u čitavom Naselju je sudskom odlukom obustavljena (osim crkve/brvnare sa zvonikom, toplanom i crkvenom stambenom zgradom). Građani su izloženi stalnoj presiji, oni brane svoje Naselje i interese zakona države u kojoj žive, mira ovde godinama nema.

 

***

Obaveštavamo Vas da smo pre izbora 2018. godine, obustavili sve radnje u vezi sa organizacijom građanskih protesta. Verovali smo da postoji odgovornost, dostojanstvo, data reč kod nosioca funkcije vlasti. No, danas je postalo jasno da je sve ovo bila najprizemnija i neodgovorna predizborna farsa.

Obaveštavamo Vas, takođe, da više ne postoje razlozi da se sa naše strane pasivno učestvuje u navedenim obmanama. Zato ćemo pokrenuti sve one aktivnosti koje smo zamrzli pred izbore 2018. godine. Sada ćemo biti primorani da sprovedemo radikalnije mere, s obzirom na to da je sutuacija lošija u odnosu na prethodni period. Intenzivno radimo na organizovanju građanskih protesta uz izlazak izvan okvira naselja. Cilj je da čistim građanskim delovanjem, na osnovu činjenica, javnosti Republike Srbije skrenemo pažnju na to kako „na terenu“ funkcioniše vlast u Srbiji. Metode će biti šire u odnosu na dosadašnje: koristićemo video projekcije (sa sastanaka koje su naši aktivisti snimili), citate zvaničnih obraćanja nadležnih kroz reprodukciju audio fragmenata, pisaćemo dopise svima za koje procenimo da u fokusu interesovanja imaju manipulacije vlasti prema građanima, pokrenućemo zamrznute aktivnost oko tužbe itd. Planiramo nastavak uz radikalizaciju ovako pokrenutih protesta i neposredno nakon izbora, uz poziv svim građanskim udruženjima u Srbiji i svima koji ne pristaju na obmane i laži, svima bez izuzetka i bez stranačkih obeležja, da nam se pridruže u borbi protiv lošeg sistema, da nam se pridruže u iskazivanju revolta protiv onih koji „u oči“ lažu svoje građane.

Od Vas gospodine predsedniče, kao uticajnog faktora koji je više puta do sada kanalisao rad vršioca funkcija vlasti na raznim nivoima, očekujemo da utičete na odgovorne kako bi se dogovori ispunili, te novi problemi rešili dijalogom. Takođe, obaveštavamo da su aktivni stanari i članovi Udruženja, od 2012. godine bili na izuzetno velikom broju sastanaka. Međutim, više ne pristajemo na ovakve metode rada. S tim u vezi, naš ključni zahtev je sledeći:

Tražimo da oni koji su se obraćali stanarima na Tribinama lično dođu u naše naselje, da se obrate građanima i predstavnicima Udruženja. Da se za svaki sadržaj, obećan pred prethodne izbore, daju pismene garancije da će biti ostvaren, uz preciziranje rokova.

Udruženje stanara naselja Stepa Stepanović nikada nije krilo svoje planove i akcije, niti ovo treba svatiti kao oblik ucene. To, uostalom, nikada nije bio način našeg rada. Zato, još jednom molimo da se ovo obraćanje shvati kao istinski građansko i dobronamerno.

Udruženje koje još od 2012. godine predstavlja primer kontinuiteta i upornosti u građanskom delovanju, do sada svoje aktivnosti nije usmeravalo na dnevnopolitički kontekst. Bez političke ostrašćenosti samo želimo da postojeće probleme rešimo, kako bismo mogli da se posvetimo „običnom“, mirnom životu, kako bismo mogli da se posvetimo svojim porodicama. Izgradnja okruženja u skladu sa interesima građana uz poštovanje zakona, jeste zvezda vodilja našeg višegodišnjeg delovanja, ideal od kojeg nećemo odustati, bez obzira na cenu.