Скочи на садржај

Допис Секретаријату за дечију заштиту и образовање (школа)

Удружење је послало допис на електронску адресу Секретаријата за образовање и дечју заштиту:

Поштовани,

Обраћамо Вам се са информацијом да ће се у насељу Степа Степановић, у Основној школи „Данило Киш“ која је почела са радом 01.09.2014 године, већ наредне школске године појавити проблем капацитета пријема нових ђака.

На трибини одржаној 01.03.2018 године, покренуто је и организовање састанка поводом изградње друге школе, такође садржане у планским докуметима насеља. Овај састанак никада није реализован. На следећем линку се налази изјава министра Стефановића о започињању процедуре у вези са школом: https://bit.ly/2ASGHom

Школа тренутно има проблем са капацитетом већи него икада. Тренутно има 60 одељења и 32 учионице. Према информацијама добијеним од стране директорке школе, Данијеле Чоловић, на последњој седници Савета родитеља, школа је већ на максимуму искоришћености. Ове године школу завршава 4 одељења 8. разреда, а наредне године очекује се упис 10 одељења првачића (као што је био случај и претходне 2 школске године). Тренд уписа великог броја првачића ће се наставити још годинама с обзиром на број предшколске деце у насељу, али и на велики број деце у новоизграђеним зградама у непосредној околини насеља током последње 2-3 године, а и градња се наставља.

Имајући све то у виду, ми сматрамо да решавање овог проблема мора почети одмах како бисмо спремно дочекали наредну школску годину.

Такође, директорка је обавестила родитеље да је била на састанку у Градском секретаријату за образовање и да је упознала надлежне са овим проблемом.

Станари насеља очекују да се овај проблем реши изградњом друге школе или градњом другог објекта постојеће школе у насељу. Друга школа је планирана у планским документима пре изградње насеља, а то је такође било и обећано купцима приликом градње насеља и продаје станова.

Овим путем желимо да, с Ваше стране, добијемо предлог решења овог проблема да бисмо могли да то поделимо са станарима који су, рекли бисмо, оправдано узнемирени неизвесношћу у вези реализације наставе у школи почев од наредне године.