Скочи на садржај

Обавештење за јавност од 07.03.2019. године

  • од

Овим дописом Удружење станара насеља Степа Степановић обавештава јавност о крупном проблему, створеном услед несавесног поступања надлежних. Наиме, поводом доделе дела земљишта нашег насеља Патријаршији, супротно Закону о реституцији јер је у питању грађевинска парцела која је планским докуметном намењена за садржаје јавне намене (Дом здравља), удружени стварни власници национализованог земљишта на којем се сада налази насеље Степа Степановић, правним путем су затражили повраћај одузете имовине. Њихова логика је разумљива: уколико је могуће да се применом Закона о реституцији додели земљиште велике финансијске вредности Партијаршији која га никада није имала у поседу, онда не постоје препреке да се земљиште врати правим власницима, онима чија је земља национализована. О овоме смо упозоравали надлежне на састанцима, али није било воље да се овај проблем реши. На све парцеле у насељу, које су власништву Републике Србије, у подацима катастра непокретности стављене су забележбе, према којима су парцеле нашег насеља у процесу реституције. Другим речима, једно од најмлађих београдских насеља, које броји око 14000  становника, углавном младих и образованих људи,  данас се фактички налази на „ничијој земљи“. Станари су огорчени и свесни да ово може довести до многобројних проблема.

Удружење је ангажовало адвокатски тим који тренутно анализира документацију. Намера је да се покрене тужба: заједно са адвокатима и правним стручњацима, у наредном периоду заказаћемо конференцију за новинаре како бисмо обавестили јавност о свим елементима тужбе. Малтретирање грађана насеља Степа Степановић се очито врши систематски и траје већ дуги низ година. Грађани овог дела Београда немају миран живот, константно је на делу нова деградација насеља.

Удружење врши припреме за нов протест, који ће бити организован поводом нерешавања проблема са наметањем верског објекта и услед тога, тренутног свођења нашег насеља на ниво „ничије земље“.

Такође, овим дописом обавештавамо јавност да смо током претходних неколико месеци изложени нападима. Поред гушења наших интернет ресурса (форум насеља), истовремено од стране државе у фокусу је документација Удружења, односно њихова темељна анализа и обрада. Доведени смо у парадоксалну ситуацију, која показује суштину проблема функционисања нашег друштва. Наиме, Удружење је константно надлежнима пријављивало крупне неправилности и кршење закона (углавном повезано са жељом других, изван овог насеља, да га деградирају зарад својих финансијских интереса); наше пријаве надлежни до данас игноришу. С друге стране, према нама, као грађанима који на начелима ентузијазма и узајамне солидарности бране заједничке интересе, жртвујући драгоцено слободно време, држава се показала као врло ревносна и оперативна (наше Удружење је микро правно лице, непрофитно и на рачуну има само новац од чланарина).

Упркос наведеним насртајима, нису нас уплашили нити уништили, активни смо све време. Успели смо да поправимо наше интернет ресурсе и унапредимо их (имамо нов сајт Удружења), током претходног периода реорганизовали смо удружење, остварили смо контакт и сарадњу са другим грађанским удружењима на нивоу Србије, учествовали смо на трибинама где смо говорили о својим досадашњим искуствима у грађанској борби, успели смо да обезбедимо споменути адвокатски тим који ће заштити наше грађане од насртаја с разних страна. Нећемо дозволити да идеали грађанског активизма и партиципативне демократије, којима тежимо, утихну у овом насељу, које је већ постало симбол аутентичне дугогодишње грађанске борбе.