PROTEST! 25.03.2017 ISPRED ZGRADE VLADE SRBIJE

SUBOTA 25.03.2017. 12 časova, Nemanjina 11

Organizovan je provoz autobusima za nekoliko stotina gradjana. Polazak autobusa u 11 časova kod MAXIja, prevoz do Nemanjine i povratak u naselje nakon protesta.

Stanari naselja „Stepa“, pozivaju sve gradjane da nam se pridruze u borbi za poštovanje zakona.

U septembru 2013. godine usvojen Urbanistički projekat komercijalnih sadržaja naselja Stepa Stepanović, sa benzinskom pumpom i pretakalištem za tečni naftni gas i trgovinskim objektim Maxi, umesto trznog centra, doma zdravlja, pijace, bioskopa.

Prvi protest protiv izgradnje pumpe održan u septembru 2013, kada su krili od nas da je sporni Urbanistički projekat usvojen.

U decembru 2013, tadašnji Ministar građevine donosi odluku o neizgradnji pumpe srama.

U martu 2014. pocinje nelegalna gradnja verskog objekta. Stanari su blokirali nelegalne radove, jer je izgradnja crkve pocela na delu parcele predviđenom za Dom zdravlja.

U februaru 2015. pocela nelegalna izgradnja antenskog stuba, visine 34m, ispred stambene zgrade i u neposrednoj blizini decijih igrališta. Stanari sprečili izgradnju antene na predviđenom mestu i tražili da se antene izgrade na mestima određenim u projektu naselja.

U februaru 2015. godine, održan veliki protest, zbog neizgradnje zdravstvene ustanove, vrtića, škole, pijace, tržnog centra, zbog neodržavanog i zapuštenog naselja, zbog nelegalne izgradnje pumpe srama i antena mobilne telefonije, zbog saobraćajnog haosa na ulazima/ izlazima u/ iz naselja. Rezultat protesra: privremena zdravstvena stanica, nadzemni kontejneri, veći stepen čistoće, ali bez redovnog košenja trave i čišćenja zelenih i ostalih javnih površina.

U februaru 2017. započeta izgradnja pumpe srama. Stanari blokirali radove. Gds ponudio/ ucenio stanare, da će nastaviti sa radovima, ako stanari u roku od par meseci ne nađu Investitora za neki drugi komercijalni sadržaj.

Mart 2017.
04. 03.- protest,
11. 03.- humanitarna akcija sa izložbom decijih crteža na temu „Produži život i okruži se lepim“,
18.03.- protestna šetnja od naselja do Gazprom pumpe na Trošarini i nazad
25. 03. – protest ispred Investitora izgradnje naselja, Vlade Republike Srbije

Ciljevi isti kao i pre 4 godine: obustavljanje izgradnje pumpe srama, izgradnja vrtića, škole, pijace, tržnog centra, rešavanje saobraćajnog haosa, održavanje higijene u naselju, neizgradnja svih nametnutih sadržaja, a izgradnja projektom predviđenih sadržaja.