Скочи на садржај

Протест са блокадом саобраћаја (Улица краља Милана), 25.11.2023

  • од

Обавештавамо Вас да ће грађани насеља Степа Степановић, у суботу 25. новембра 2023. године, у 12:00 часова, у Улици краља Милана, испред зграде Председништва Републике Србије организовати протест са блокадом саобраћаја.

Скрећемо пажњу да је ово грађански протест, те молимо да се на њему не показују било каква страначка или друга обележја.

Ми, станари насеља Степа Степановић на Вождовцу, већ годинама водимо борбу за проширење капацитета основне школе и вртића у нашем насељу. Скретали смо пажњу, годинама уназад надлежним органима на разне начине, прво смо покушали институционалним путем, слањем дописа надлежним институцијама. Пошто одговора, нити било какве акције није било, онда смо организовали протесте, прво у самом насељу, па онда на кружном току на Трошарини и Славији, као и испред Владе Републике Србије. Организовали смо петицију за изградњу школе и вртића, a деца су цртала како замишљају будућу школу и вртић. Такође смо и путем медија покушавали да скренемо пажњу надлежним институцијама на наш проблем али ништа од тога није уродило плодом.

Налазимо се у апсурдној ситуацији да управо због наталитета (у чему смо шампиони Србије) у нашем насељу не може да се организује нормалан процес образовања. У нашој основној школи има само 32 учионице, а 69 одељења, капацитет школе је 1440 ученика у две смене, а у школу иде преко 1900 ученика. Ове године 140 ученика првог и другог разреда није добило дневни боравак, деца имају 3 часа физичког васпитања по распореду, а уствари, у зимском периоду у сали имају само један час и то не сами него деле салу са једним или чак два друга одељења; док су они у сали на физичком друга одељења користе њихове учионице за наставу. Такође, број чистачица је нормиран према капацитету школе, а не према стварном броју ученика те је одржавање хигијене практично немогуће у датим околностима. Библиотека, свечана сала и све друге помоћне просторије у школи су преправљене за сврху наставе, па је услед огромних гужви, насиље у школи у порасту што уопште није изненађење с обзиром на горе побројане проблеме. Зато тражимо већ годинама да се изгради друга основна школа.

У насељу имамо само један вртић који је пројектован за 300 деце, а у њега иде скоро 500 деце. Групе, које би према стандарду требало да броје до 24 детета код нас у вртићу броје и по 36 деце. С обзиром на врло тешке услове рада неретко се дешава да су промене васпитача јако учестале што свакако није добро за развој деце у том узрасту.

Према планским документима, а још од пројектовања насеља 2010. године до данас, предвиђено је да у насељу постоје две основне школе и два вртића.

У поређењу са плановима из 2010. године имамо повећање броја становника у уколини насеља које није било планирано. Наиме, последњих неколико година је изграђено неколико зграда на рубовима нашег насеља са више стотина станова, на пример „Square” са 74 стана, „Square 2” са око 90 станова инвеститора „М Инвест“. Планирана је изградња, у на рубовим нашег насеља, 617 станова по пројекту „Еликсир Вождовац“, око 100 станова („Concrete Consturction“) код окретнице аутобуске линије 49 (у правцу Кумодража).

Надлежне инстуције су нас немали број пута обмануле и нису урадиле ништа како би се решили наши проблеми. Са нашим проблемима су упознати сви: и градски Секретаријат за образовање и дечју заштиту, и градоначелник Града Београда, и премијерка Републике Србије Ана Брнабић, а такође и председник Републике Србије Александар Вучић. Још 2018. године током јавних трибина организованих у општини Вождовац, уз учешће тадашњих министара Александра Вулина и Небојше Стефановића, тадашњи градски секретар за образовање и дечју заштиту, Славко Гак, обећао је изградњу вртића током 2019. године, а председник (и садашњи и бивши) Скупштине града Београда Никола Никодијевић у децембру 2021. је обећао у Београдској хроници изградњу вртића у нашем насељу током 2022. године, затим је то исто обећање поновио и тадашњи заменик градоначелника господин Горан Весић, потом и тадашњи градоначелник Зоран Радојичић. О свему овоме постоје јавни видео записи са трибина (https://bit.ly/36sCQdz, https://bit.ly/2AUmRsU, https://bit.ly/2ASGHom) и све се лако може проверити.

Тренутни градоначелник, Александар Шапић, нас није удостојио ни састанка на којем би разговарали о решавању наших проблема, а нисмо ни добили одговор на наш допис који смо послали још 08. јуна 2023. године и тражили састанак.

Тражимо:

  1. да се заврше поступци промене имаоца и носиоца права на поменутим парцелама у нашем насељу, који трају већ годину и по дана,
  2. да Град Београд изврши експропријацију поменутих парцела,
  3. да градске институције донесу одлуке о изградњи друге школе и другог вртића и обавесте нас писаним путем (е-поштом) о учињеном,
  4. да градске институције израде све документе везане за изградњу друге школе и другог вртића и обавесте нас писаним путем (е-поштом) о учињеном.