Скочи на садржај

Саопштење за јавност од 13.11.2019.

  • од

У четвртак, 14. новембра у 14:15 часова пред суд ће бити изведене станарке и станари насеља Степа Степановић који су се побунили против кршења закона. Међу њима су и труднице и мајке са децом које су оптужене да су злоупотребиле своју децу. Реалност је сасвим другачија – ове мајке се боре да њихова деца имају доступну јавну инфраструктуру неопходну за подмирење основних животних потреба и безбрижно и срећно детињство, пре свега Дом здравља, вртић и школу да би се подмириле потребе најмлађег насеља у Србији.

Уместо Дома здравља и културних и комерцијалних садржаја предвиђених првобитним урбанистичким планом, оно што су станари насеља Степа Степановић на спорној парцели до сада добили јесте то да је Патријаршија Српске православне цркве самовољно присвојила јавно власништво, поставила жичану ограду и обезбеђење које ограничава слободно кретање људи, добили су противзаконит почетак изградње цркве брвнаре и звоника са палионицом свећа, добили су то да се Патријаршија у међувремену проширила на суседну парцелу са планом да се на том месту изграде стамбене јединице са котларницом на мазут у њеном власништву. Станари су добили вишеструко кршење закона: покушај самовољне изградње; нетранспарентну доделу парцеле цркви од стране Владе Републике Србије путем реституције иако та парцела никада није ни била у њеном власништву; кршење Закона о реституцији, јер грађевинско земљиште које има јавну намену, као у овом случају, не подлеже реституцији.

Насеље које по броју становника парира мањим општинама и градовима у Србији нема Дом здравља, нема ни приближно довољно вртића ни школа, већ има ситуацију да су станари који су се против вишеструког кршења закона побунили и који су стали у одбрану заједничког интереса свих нас оптужени и доведени у ситуацију да одговарају пред судом.

Овом приликом позивамо станаре и грађане, удружења и иницијативе да подрже наше комшије и суграђане у борби против лажних оптужби, неоснованих напада и покушаја застрашивања и да се у знак подршке окупе у четвртак 14. новембра у 15:15 часова испред Вишег суда у Катанићевој 15 у Београду.

Недопустиво је да мајке које се боре за достојанствену здравствену заштиту своје деце, а тиме и свих нас, буду застрашиване, оптужене за злоупотребу и изведене пред суд.

Недопустиво је затворити очи и ћутати пред оваквом неправдом.

Упознајте се детаљније:
Обавештење за јавност од 05.11.2019. године