Saopštenje za javnost od 13.11.2019.

U četvrtak, 14. novembra u 14:15 časova pred sud će biti izvedene stanarke i stanari naselja Stepa Stepanović koji su se pobunili protiv kršenja zakona. Među njima su i trudnice i majke sa decom koje su optužene da su zloupotrebile svoju decu. Realnost je sasvim drugačija – ove majke se bore da njihova deca imaju dostupnu javnu infrastrukturu neophodnu za podmirenje osnovnih životnih potreba i bezbrižno i srećno detinjstvo, pre svega Dom zdravlja, vrtić i školu da bi se podmirile potrebe najmlađeg naselja u Srbiji.

Umesto Doma zdravlja i kulturnih i komercijalnih sadržaja predviđenih prvobitnim urbanističkim planom, ono što su stanari naselja Stepa Stepanović na spornoj parceli do sada dobili jeste to da je Patrijaršija Srpske pravoslavne crkve samovoljno prisvojila javno vlasništvo, postavila žičanu ogradu i obezbeđenje koje ograničava slobodno kretanje ljudi, dobili su protivzakonit početak izgradnje crkve brvnare i zvonika sa palionicom sveća, dobili su to da se Patrijaršija u međuvremenu proširila na susednu parcelu sa planom da se na tom mestu izgrade stambene jedinice sa kotlarnicom na mazut u njenom vlasništvu. Stanari su dobili višestruko kršenje zakona: pokušaj samovoljne izgradnje; netransparentnu dodelu parcele crkvi od strane Vlade Republike Srbije putem restitucije iako ta parcela nikada nije ni bila u njenom vlasništvu; kršenje Zakona o restituciji, jer građevinsko zemljište koje ima javnu namenu, kao u ovom slučaju, ne podleže restituciji.

Naselje koje po broju stanovnika parira manjim opštinama i gradovima u Srbiji nema Dom zdravlja, nema ni približno dovoljno vrtića ni škola, već ima situaciju da su stanari koji su se protiv višestrukog kršenja zakona pobunili i koji su stali u odbranu zajedničkog interesa svih nas optuženi i dovedeni u situaciju da odgovaraju pred sudom.

Ovom prilikom pozivamo stanare i građane, udruženja i inicijative da podrže naše komšije i sugrađane u borbi protiv lažnih optužbi, neosnovanih napada i pokušaja zastrašivanja i da se u znak podrške okupe u četvrtak 14. novembra u 15:15 časova ispred Višeg suda u Katanićevoj 15 u Beogradu.

Nedopustivo je da majke koje se bore za dostojanstvenu zdravstvenu zaštitu svoje dece, a time i svih nas, budu zastrašivane, optužene za zloupotrebu i izvedene pred sud.

Nedopustivo je zatvoriti oči i ćutati pred ovakvom nepravdom.

Upoznajte se detaljnije:
Obaveštenje za javnost od 05.11.2019. godine