Скочи на садржај

Упутили смо допис градоначелнику Александру Шапићу

Александар Шапић, градоначелник Града Београда
Драгослава Јовановића 2, 11000 Београд

 

Поштовани господине Шапићу,

 

Обраћамо Вам се поводом великих проблема у насељу Степа Степановић. Желимо да Вас обавестимо да је стање у овом делу Београда изузетно лоше, иако су 2018. године грађанима, од стране надлежних, званично и усмено предочени начини решавања проблема у насељу Степа Степановић и у том контексту одређени рокови.

Проблеми са којима се перманентно боримо, од 2013. године када је започета деградација насеља Степа Степановић, не само да се не решавају – они се продубљују. Тренутно је ситуација ескалирала, чему умногоме доприноси нескривена али и недопустива злоупотреба грађана од стране власти. У даљем тексту изложиће се кратак опис актуелне ситуације, поткрепљен чињеницама. Молимо Вас да ово обраћање схватите као истински грађанско и добронамерно.

Наиме, на иницијативу Општине Вождовац, пред изборе 2018. године, одржане су тзв. Трибине (у Сали Општине Вождовац и СЦ Шумице), које је водио председник општине Александар Савић. Већ на првој Трибини, постигнут је договор да се обострано смање вишегодишње тензије између грађана и надлежних. Такође, грађани су тада информисани о одлукама градске и републичке власти, повезаним са завршетком најважнијих послова из домена њихових обавеза према Насељу. Међутим, из ове перспективе гледано, јасно је да су овим само заустављени оправдани протести грађана, тада изузетно добро осмишљени и плански усмерени на градацију радикализације, док од одлука, о којима се тада говорило, до данас ништа није остварено.

 

У следећем делу овог текста биће наведене чињенице које карактеришу споменуте Трибине одржане пред изборе 2018. године:

  1. Насеље се практично налази на „ничијој земљи“, јер нико нема обавезу да га одржава, што ствара многобројне проблеме. Ово је један од великих дугогодишњих проблема, јер од првих усељења 2012. године, зелене површине, тротоаре и друге јавне површине Град одбија да преузме од Грађевинске дирекције Србије. На Трибини директор Дирекције за имовину Републике Србије Јован Воркапић званично се обратио грађанима насеља Степа Степановић са информацијом да је Насеље коначно предато Граду у власништво. Међутим, испоставило се да је дата информација нетачна; све до данас ово није остварено. Насеље је запуштено, одржавају га ад хоц Зеленило Београд и Градска чистоћа, иако нису у обавези то да чине. Станари насеља самоиницијативно празне жардињере, у контакту са Зеленилом финансирају садњу дрвећа и баве се његовим заливањем, има много смећа које осим станара надлежни не чисте или то раде ретко и неплански. Упркос фактичком стању на терену, званично и директно пред станарима насеља, 20. марта 2018. године, без осећаја одговорности изложена је ноторна неистина, што се може видети на следећем линку: https://bit.ly/2ywK1Vz

 

  1. На Трибини је „решен“ још један горући проблем – саопштено је званично о скором започињању изградње другог вртића. Ово је преко потребно, услед великог броја деце (овај број је и данас у сталном порасту); вртић се од оснивања Насеља налази у планским документима. Информацију о започињању послова изградње грађанима је предочио секретар Секретаријата за образовање и дечју заштиту Славко Гак. Јасно је најављено да ће након израде пројекта, током 2019. године започети изградња овог објекта. Међутим, све до данас процедура није покренута. Но, пред изборе 2018. године, очито није било проблема да се, без било какве одговорности, станарима насеља званично саопшти ова нетачна информација, која се налази на следећем линку: https://bit.ly/36sCQdz

[Након 10 дана, на следећој Трибини, пред препуном салом СЦ Шумице Славко Гак изјављује следеће: „Ја сам разговарао са господином Стефановићем, министром, везано за вртић (…) ове године ћемо покренути израду Пројекта и све што је потребно да следеће године будемо спремни да радимо тај вртић.“]: https://bit.ly/2AUmRsU

 

  1. Насеље Степа Степановић је почело да функционише од 2012. године, данас у њему живи близу 15000 грађана. Осим Удружења станара насеља Степа Степановић, које делује од 2012. године, нема других фактора који би се борили за његове интересе. Упркос томе што су политички субјекти до сада само злоупотребљавали Насеље и подржавали оно што је рађено на његову штету, већ неколико године се од стране грађана и Удружења тражи оснивање Месне заједнице. На основу иницијативе Удружења, председник Скупштине ГО Вождовац Александар Мирковић пред грађанима је јасно изјавио да ће Насеље имати Месну заједницу већ наредних месеци. Међутим, све до данас ово није остварено. Пред изборе 2018. године дата је неистинита изјава званичника Општине Александра Мирковића, која се може погледати на следећем линку: https://bit.ly/2X4SXuV

Напомена 08.06.2023: на сајту ГО Вождовац и даље нема инфомације о постојању месне заједнице – https://vozdovac.rs/mesne-zajednice-i-naselja/

 

  1. Покренуто је и организовање састанка поводом изградње друге школе, такође садржане у планским докуметима Насеља, а за којом, услед изузетно великог броја деце, постоји потреба. Овај састанак никада није реализован. На следећем линку се налази изјава министра Стефановића о започињању процедуре у вези са школом: https://bit.ly/2ASGHom

 

На споменутим Трибинина су, иначе, присуствовали министри Александар Вулин и Небојша Стефановић. Разлог њиховог присуства, како је предочено, јесте да као носиоци високих републичких функција буду својеврсни гаранти постигнутих договора. Нажалост, ништа од горе наведеног до данас није урађено.

 

Напомене, 08.06.2023, у вези ургентних потреба за изградњу другог вртића и друге школе:

  • Према урбанистичком пројекту за насеље Степа Степановић број 350.13-13/2010 од 23.07.2010. године, предвиђено је, између осталог да у насељу буду изграђени и 2 вртића и 2 основне школе и за то су одређене парцеле у насељу.
  • Капацитет постојећег вртића „мала сирена“ је 270 деце, а има око 500 уписане деце; многи родитељи из насеља нису успели да упишу своју децу у тај вртић.
  • Капацитет постојеће основне школе „Данило Киш“ је 32 учионице 720 ђака по једној смени (1440 ђака), а тренутно школу похађа 1820 ђака у 66 одељења. У школској 2023/2024 години школу ће похађати преко 1900 ђака у најмање 69 одељења; многи родитељи из насеља нису успели да упишу своју децу у ту школу. Већ сада постоји проблем са боравком најмлађих ђака (1. и 2. разред) у продуженом боравку, а од школске године 2023/2024 ће бити још већи.
  • У поређењу са плановима из 2010. године имамо повећање броја становника у уколини насеља које није било планирано. Наиме, последњих неколико година је изграђено неколико зграда на рубовима нашег насеља са више стотина станова, на пример „Square” са 74 стана, „Square 2” са око 90 станова инвеститора „М Инвест“. Планирана је изградња, у на рубовим нашег насеља, 617 станова по пројекту „Еликсир Вождовац“, око 100 станова („Concrete Consturction“) код окретнице аутобуске линије 49 (у правцу Кумодража)
  • Из свега горе наведеног се види да број деце којима су потребни вртић и школа неће неће опадатати, већ ће само расти

 

Још од 2012. године смо се континуирано обраћали градоначелницима и њиховим заменицима, градским и општинским институцијама, али одговора није било или су одогвори били формалне природе. До сада ништа конректно није урађено.

 

Удружење које још од 2012. године представља пример континуитета и упорности у грађанском деловању, до сада своје активности није усмеравало на дневнополитички контекст. Без политичке острашћености само желимо да постојеће проблеме решимо, како бисмо могли да се посветимо „обичном“, мирном животу, како бисмо могли да се посветимо својим породицама. С тога Вас молимо, да као градоначелник града Београда, у коме се наше насеље налази, помогнете у решавању нагомиланих проблема (одржавање насеља, формирање месне заједнице, изградња 2. вртића и 2. основне школе) и вратите поверење станара насеља у институције система.

Изградња окружења у складу са интересима грађана уз поштовање закона, јесте звезда водиља нашег вишегодишњег деловања, идеал на коме истрајавамо и од којег нећемо одустати, без обзира на цену.

 

У Београду, 08. јуна 2023. године,

С поштовањем,

Удружење станара насеља Степа Степановић