Скочи на садржај

Доста нам је игнорисања, обмана и лажи – Протест, 18.12.2021.

  • од

Обавештавамо Вас да ће грађани насеља Степа Степановић, у суботу 18. децембра, у 11  часова,  на  фудбалском  игралишту  у улици Генерала Штефаника 43 и 45,  организовати протест. Протест ће трајати сат  времена, одржаће се под слоганом „За децу Степе“ и биће само први у низу протеста који ће бити уредно пријављени у складу са Законом о јавном окупљању.

На протесту, који је нестраначки, биће обелодањена концепција наредних протеста.

Скрећемо пажњу да је ово грађански протест, те молимо да се на њему не показују било каква страначка или друга обележја.

 

Разлози протеста

Приморани смо на овакав корак, јер надлежни скоро девет година не решавају проблеме који се директно тичу наше деце. Свих ових година добијали смо небројено много обећања, али се проблеми не решавају.

Дана 22. септембра 2021. године , Удружење је доставило дописе Секретаријату за образовање и дечју заштиту у вези изградње другог вртића и друге школе или другог објекта постојеће школе.

Истог дана достављени су дописи и Републичкој дирекцији за имовину и Граду Београду – градској управи у вези чињенице да насеље и даље није у надлежности Града Београда.

До данас нисмо добили одговоре надлежних!

Из приложеног се може уочити да је комуникација са надлежним институцијама веома слаба, скоро немогућа.

 

Хронологија дешавања

Други вртић и друга основна школа

Свакако највећи проблеми у насељу, у коме живи велики број деце, представља неизградња другог вртића и друге основне школе које су предвиђене Урбанистичким пројектом насеља. И за изградњу тренутне школе и вртића смо морали да се изборимо, организујући Креативни сат на Тргу Николе Пашића у јуну 2013. године. Изграђен је само један вртић пројектованог капацитета 270 деце и један депаданс пројектованог капацитета за боравак 80 деце. Притисак се прелива и на једину изграђену основну школу које је пројектованог капацитетеа за боравак 720 деце. Примера ради само ове године постоји 60 одељења, а 24 учионице и 8 кабинета. Тек следи упис генерација са знатно већим бројем деце, те је неопходно одмах приступити решавању овог проблема.

Према информацијама добијеним од стране директорке школе, на седници Савета родитеља, школа је већ на максимуму искоришћености. Ове године школу завршава 4 одељења 8. разреда , а наредне године очекује се упис 10 одељења првачића. Тренд уписа великог броја првачића ће се наставити још годинама с обзиром на број предшколске деце у насељу, али и на велики број деце у новоизграђеним зградама у непосредној околини насеља током последње 2-3 године.

Последње у низу обећање да ће се проширити капацитети предшколске установе у насељу добили смо на трибини одржаној 20.02.2018. године од стране Секретаријата за образовање и дечју заштиту, од секретара Славка Гака, што се може видети на снимку (https://bit.ly/3IancWO). Потврду да пројектовање и израду техничке документације за нови вртић почиње у 2018. години добили смо и од члана Градског већа Драгомира Петронијевића (https://bit.ly/3D8w1MI).

 

Предаја насеља у надлежност  Града  Београда

Изградња насеља Степа Степановић је завршена 2013. године. Након изградње,  насеље је требало бити предато Граду Београду од стране Републике Србије.

Више пута смо добијали  уверавања надлежних институција и вршиоца изршне власти да ће ово бити учињено. Последњи пут се то догодило на трибини одржаној 20.02.2018. године у општини Вождовац. На снимку са трибине (https://bit.ly/2ywK1Vz) може се видети да се директор Дирекције за имовину Републике Србије,  Јован Воркапић,  званично обратио грађанима насеља Степа Степановић са информацијом да је насеље коначно предато Граду у власништво. Међутим , испоставило се да је дата информација нетачна. Све до данас ово није урађено и насеље није у надлежности Града Београда, још увек је у власништву Републике Србије.

Фактичко стање узрокује мноштво проблема као што су минимално одржавање чистоће и зелених површина у насељу, девастирана игралишта услед неодржавања, немогућност обнављања игралишта, немогућност прављења нових игралишта (на иницијативу станара), итд.

Наши главни проблеми могу бити решени изградњом новог вртића и школе који су предвиђени урбанистичким пројектом из 2010. године, као и предајом насеља у надлежност града Београда. Ове проблеме надлежне институције не решавају годинама, већ нас игноришу и дају лажна обећања.

 

Тражимо:

  1.  Да надлежни реше све административне проблеме који онемогућавају изградњу другог вртића
  2.  Да надлежни припреме сву неопходну документацију за пројектовање, израду техничке документације и изградњу новог вртића и уврсте у буџет Града Београда за 2022. годину
  3.  Да надлежни реше све административне проблеме који онемогућавају изградњу друге школе
  4.  Да надлежни припреме сву неопходну документацију за пројектовање, израду техничке документације и изградњу нове школе и уврсте у буџет Града Београда за 2022. годину
  5.  Да нас надлежни известе у ком року ће бити извршен пренос надлежности насеља на Град Београд

У зависности од резултата и одзива надлежних,  размотрићемо наредне кораке и предузети сва законима дозвољена  поступања  у циљу испуњења захтева станара насеља Степа Степановић.